Prismatch*Prismatch*

 

Få full översikt över vädret med dessa gadgets

Med din egen väderstation får du direktuppdateringar och den kan enkelt kommunicera med andra enheter i hemmet.

Enligt Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktchef för smarta hem på Komplett, finns det flera gadgets som ger dig information om vädret – och vissa är mer avancerade än andra.

– De allra flesta gör jobbet, oavsett om det är en enkel temperaturmätare som visar hur många grader det är utanför fönstret, eller en väderstation som dessutom mäter vind och nederbörd. Frågan är bara vad du är intresserad av att veta, säger Nordbø.


Läs också: Så får du ett smart hem redan idag

En väderstation som har fått väldigt bra betyg i olika produkttester är Netatmo, som bland annat finns att köpa hos Komplett.

– Tillsammans med stationen så följer det med en mätare att ha inomhus, och en att ha utomhus. Dessutom kan du koppla till flera sensorer, vindmätare, nederbördsmätare och övervakningskamera - och i applikationen kan du kontrollera både inomhus- och utomhusklimatet direkt.

Hur avancerat du önskar att systemet ska vara, kan du med andra ord bestämma själv.

Allt smartare lösningar

Hemma hos Eirik Norman Hansen kopplas ständigt fler enheter till internet. Allt från badrumsvåg, lampor och väderstation, styrs med hjälp av Norman Hansens mobil eller smartklocka.

Kolla också: Applikationer och tips till Philips Hue

– Det kommer ständigt nya gadgets, och det som är så intressant nu, är att de faktiskt kan göra rätt stor betydelse. Just nu justeras temperaturen hemma med hjälp av termostater, men det kommer inte dröja länge innan temperaturen kommer att kunna justeras innan det har blivit för kallt i rummet – med hjälp av smarta lokala väderprognoser, förklarar teknikentusiasten. Norman Hansen jobbar som administrerande direktör på Itch Design AS, och håller föredrag inom marknadsföring, trender, gadgets och teknik.

EXPERTER: Bjørn-Ivar Nordbø är nordisk produktchef för smarta hem på Komplett, och Eirik Norman Hansen som följer tekniktrenderna. FOTO: PRIVAT/SVEN-ERIK KNOFF

Han använder idag väderstationen Bloomsky, som startade som ett ”Kickstarter”-projekt under 2014. Med hjälp av kamera och olika sensorer, hämtar enheten bland annat information om temperatur, nederbördsmängd och luftfuktighet, som förmedlas i realtid genom den tillhörande applikationen.

– Något av det som engagerar mig med det här projektet, är att det har ett tankesätt som bygger på gemenskap, där den lokala väderprognosen blir berikad och mer exakt tack vare att flera enheter är uppkopplade. Dessutom är det en karta i applikationen, som visar hur vädret faktiskt är på olika platser.

Se även: Så kan ditt hem se ut om tio år

Låt vädret styra dina gadgets hemma

Enligt Norman Hansen är det ett frustrationsmoment att inte alla smarta system ”talar samma språk”, man är beroende av fler olika system och applikationer. Det problemet har man dock inte med Netatmo-systemet.

– En av fördelarna med Netatmo, är att de har ett öppet protokoll. Det innebär att väderstationen kan integreras med andra centrala system, förklarar Nordbø.

IFTTT: Om något händer, så inträffar något annat – till exempel kan du få en notis på mobilen när det börjar regna.  SKÄRMDUMP: WWW.IFTTT.COM

 

Har du till exempel smarta värmeelement eller elektriska markiser hemma, kan du koppla väderstationen till de enheterna. Med hjälp av tjänsten ”If this then that» (IFTTT)”, kan du programmera olika scenarier – till exempel att markisen ska rullas in när väderstationen reagerar på att det börjar blåsa eller regna.

Les også: Så här kan du ladda din mobil trådlöst

– Idag lyser den ena lampan hemma hos oss blått när det regnar i sommarstugan, säger Norman Hansen.

– På sikt kommer kanske systemet till och med kunna förstå att markisen ska rullas in innan regnet kommer – då kommer detta gå från att vara en rolig grej, till att bli riktigt användbart.

 

Kolla även applikationerna utan väderstation

VÄDERAPPLIKATIONER: Till vänster är en skärmbild från Bloomsky-applikationen, som visar information från Norman Hansens väderstation. Till höger ser du temperaturerna som är mätt med Netatmo-stationer, som visas i Netatmo-applikationen. SKÄRMDUMP: BLOOMSKY/NETATMO

Likt Bloomskys applikation, kan du i Netatmo-applikationen hämta väderdata från andras väderstationer. Klickar du runt i  de två applikationerna kommer du se att det finns många fler Netatmo- stationer i landet- kanske till och med i närheten av dig?

Läs också: Teknologin som gör din resa bättre

– Om du inte har en egen väderstation, kan det hända att något hus i närheten har det, då kan du följa vädret där du bor, eller hur vädret är vid sommarstugan, förklarar Nordbø.

Du får dock inte tillgång till all data om du inte har ett användarkonto, men installerar du applikationen, kan du få ett litet smakprov på vad systemet har att erbjuda.

– Dessutom sparar applikationen all information, så att du kan kolla exakt hur vädret var på ett specifikt datum.

 

  

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 13.07.2017

Senast uppdaterat: 13.07.2017