Prismatch*Prismatch*

KAMOUFLAGE: I världens just nu mest populära spel gömmer sig faror i varje buske. FOTO: PRODUCENTEN

Världens mest populära spel: Så blir du bra

PUBG samlar flera miljoner spelentusiaster framför sina skärmar runt om i världen, och äntligen är online-spelet även tillgängligt till Xbox One. Här är toppspelarens tips för att du ska lyckas bli bra.

Spelet Playerunknown’s Battlegrounds, eller PUBG som det även kallas, är utan tvivel den största stjärnan på streaming-himmelen just nu enligt hemsidan SteamCharts.com, som uppger att spelplattformen Steam har så många som 3.236.027 PUBG-spelare på samma gång – ett tal som har ökat nästan varje vecka. Det innebär att PUBG ligger före det populära spelet Fortnite i antal streams och fortfarande håller platsen på tronen inom ”battle-royal”-genren.

Det verkar som att även konsol-utgåvan av PUBG blir en hit. Microsoft meddelar att PUBG till Xbox One redan har passerat tre miljoner spelare sedan det lanserades i en ”preview”-utgåva den 12 december – detta trots att spelat varken är fritt från buggar eller är färdigutvecklat.

- PUBG har klarat att fånga en bred grupp spelare, både killar och tjejer, yngre och äldre. Det är ett enkelt koncept, som inte följer de traditionella reglerna för speldesign. Istället har spelutvecklarna hela tiden lyssnat på spelarnas feedback, berättar Levi Sørensen, som är professionell streamer och lagkapten för e-sportlaget Spett Gaming.

PUBG till PC:

 

PUBG till Xbox One:

 

Om du inte känner till speltiteln sedan tidigare, är alltså PUBG ett online ”last man standing”-skjutspel, där du och 99 andra spelare konkurrerar om att överleva. Spelet tillhör genren ”Battle Royal”, där alla startar i samma område, med samma utgångsläge och lika chanser att vinna. Väldigt kortfattat handlar det om att skaffa så många vapen och hjälpmedel man behöver för att klara sig till slutet – antingen som ett lag, eller ensam.

- Även om konceptet är enkelt, är det alltid något nytt att sätta sig in i. Även om jag har spenderat över 1500 timmar på spelet,  hittar jag hela tiden nya strategier och platser som jag tidigare inte visste om, berättar gaming-entusiasten.

PROFFS: Levi Sørensen är kapten för e-sportlaget Spett Gaming som tävlar i PUBG FOTO: MARIUS W. VOLDEN MAVVI MEDIA

Såg du den här? Experten: Så väljer du rätt gamingutrustning

Under utveckling

Tidigare i vinter kunde PUBG-spelare se fram emot expansionen av den ”färdiga” versionen av PC-spelet. Lanseringen bjöd på flera stora uppdateringar, bland annat en helt ny karta, förstapersonsperspektiv och en ”deathcam” som filmar det ödesdigra ögonblicket där motståndarens kula träffar dig, så att du kan analysera situationen i efterhand.

PUBG till Xbox One saknar fortfarande några av de senaste uppdateringarna, men Microsoft har uttalat att de hela tiden jobbar med att då till nya funktioner och att de vill samköra PC- och konsolversionen av PUBG så fort som möjligt.

- Konsolen är skillnaden, men i övrigt är Xbox-versionen av spelet i stort sett samma. Personligen tycker jag att PUBG är svårare på Xbox. Men det har väl mest att göra med att jag inte är lika van vid att spela på konsol, förklarar Sørensen.

PÅ LIV OCH DÖD: I PUBG gäller det att skaffa sig en bra taktik för att överleva. FOTO: PRODUCENTEN

Så blir du bra

Sørensen, som under en tid var rankad som bäst i Europa med sin ”squad”, påstår att receptet för att bli bra i PUBG är ganska enkelt.

 Det allra mest grundläggande är att du måste vara uppriktigt intresserad. Det hjälper inte att spelar mycket,  om du egentligen inte tycker det är särskilt kul, säger experten och fortsätter:

-   Dessutom måste du träna mycket. Jag spelar omkring  30-40 timmar i veckan. Det är visserligen på professionell nivå, så jag lägger ner mer tid än vad många andra gör, säger han.

Därefter gäller det att sätta ett mål för vad man vill få ut av spelandet och träna smart efter det. Här är Sørensens tips:

1. Hitta rätt utrustning

Vapnet du spelar med är väldigt viktigt i PUBG. Testa några olika vapen i starten och hitta det som passar dig. Därefter håller du dig till det.

2. Skapa din egen strategi

Det finns inget givet sätt att spela PUBG på. Varje ”game” har sin egen historia. Ta reda på vad som fungerar för dig och håll dig till det.

STOR KARTA:  Proffsspelaren Levi Sørensen berättar att han ständigt upptäcker nya ställen på kartan. FOTO: PRODUCENTEN

Läs också: Det snabbast växande mobilspelet just nu

3. Spela med andra

Teamwork är grejen i PUBG. Då kan ni lära av varandra och tillsammans ta fram en bra taktik. Samtidigt är det väldigt socialt, understryker Sørensen.

- Ingenting slår känslan av att vinna ett game tillsammans med sin bästa vän eller tre andra kompisar!

4. Kolla på ”replays” och ”deathcam”

Ta fram anteckningsblocket och analysera vad du gjorde för fel sekunderna innan du dog. Replay visar din spelare i tredjeperson, medan deathcam visar sekvensen sett från motståndarens vinkel. Ett ypperligt sätt att lära sig på, tipsar Sørensen.

5. Internet är din vän. Använd det!

För dig som verkligen vill gå ned på djupet, finns det en rad olika sidor som är värda att hänga med på, exempelvis Reddit och YouTube. Där hittar du många entusiaster som regelbundet delar med sig av sina tips och upptäckter.

- Det är också mycket lärorikt att kolla på streams på Twitch. Jag följer en som heter Shroud. Han är tidigare CS-spelare och streamar på heltid. Han levererar alltid, tipsar Sørensen.

 

Såg du den här? Minecraft för nybörjare

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 08.02.2018

Senast uppdaterat: 08.02.2018