Prismatch*Prismatch*

De bästa Chrome-tilläggen för dig

Säkrare lösenord, notiser från telefonen på din laptop eller bara slumpmässiga GIF:ar. Vi visar dig nyttiga (och onyttiga) hjälpmedel till din webbläsare.

Google Chrome är den mest populära webbläsaren världen över. Enligt netmarketshare.com använder nästan 60 procent av användarna Chrome som webbläsare, medan de närmaste konkurrenterna Internet Explorer och Firefox bara används av mellan 10 och 20 procent var.

Chrome är inte bara en webbläsare, utan den kommer också med otaliga tilläggsprogram. Kortfattat är det små program som ger dig flera funktioner under tiden du är på internet.

På Chromes Web Store kan du enkelt hitta de populäraste tilläggen. Dolt bakom de populäraste, finns det även ett antal användbara och roliga tillägg som inte alla har hört talas om.

Smart har därför bett Henrik Berntsen, utvecklare på den digitala byrån Next Generation, Jørund Heimholt, ägare av den norska hemsidan Datahjelperne och Tonny Kluften, redaktör på Teknologia, att dela sina favoriter.

Läs också: Så kan ditt hem se ut om tio år

EXPERTERNA: Henrik Berntsen från Next Generation (t.v.), Jørund Heimholt från Datahjelperne och Tonny Kluften från Teknologia (t.h). FOTO: NEXT GENERATION, DATAHJELPERNE, TEKNOLOGIA

Säkra dina lösenord med LastPass

- LastPass är ett tillägg som jag rekommenderar till alla idag. Jag har till och med installerat den hos mina föräldrar, berättar Berntsen.

- Det är ett fantastiskt tillägg som ger dig trygghet på internet, samtidigt som du slipper att komma ihåg alla lösenord.

Tillägget skapar säkra lösenord till alla dina konton, till exempel mail, Facebook eller Airbnb. Lösenordet är komplicerat och kan vara upp till 100 tecken långt, vilket gör det omöjligt att gissa sig till. När du ska logga in på en sida får du upp en knapp som visar ditt användarnamn och frågar om du vill logga in med LastPass.

Du behöver inte komma ihåg det komplicerade lösenordet. Det lagras i ditt ”cloud”, förklarar Berntsen.


Han berätta att tjänsten är krypterad och att det är du som har krypteringsnyckeln med hjälp av inloggningen till ditt LastPass-konto. Därför får LastPass aldrig veta dina lösenord och det enda du behöver komma ihåg är lösenordet till LastPass.

Läs också: Ta bilder som ett proffs med dessa 10 experttips

Berntsen understryker att du fortfarande måste följa en hög lösenordsäkerhet på din dator och  LastPass.


- Dessutom kräver tjänsten att du litar på tilläggsprogrammet. Men LastPass har en hög trovärdighet och är ett tryggt program att använda, säger han.


Klicka här för att ladda ned LastPass i Chromes Web Store.

LIKA SÄKER SOM BANKEN: LastPass är ett tryggt och översiktligt sätt att hålla ordning på dina lösenord. FOTO SKÄRMDUMP CHROME WEB STORE

Koppla ihop din mobil och laptop med Pushbullet

Ett annat användbart tillägg är Pushbullet, som sammankopplar din mobil och laptop till ”en enda maskin”.

- Pushbullet låter dig använda laptopen som om det var din telefon, säger Berntsen.


Han förklarar att tillägget gör att alla mobil-notifikationer även dyker upp på din laptop. Dessutom kan du använda datorn till att svara på WhatsApp, SMS och de flesta applikationer från din mobiltelefon.

- Det är extra användbart om du har Android. Apple har redan egna tjänster som iCloud och iMessage, som synkroniserar mobil och dator, men med Android måste du ordna det själv.

Se också: Så kan du ladda mobilen trådlöst

- De flesta av mina vänner använder Pushbullet. Det är både användbart och enkelt, säger han.

Klicka här för att ladda ned Pushbullet i Chrome Web Store.

FULL KONTROLL: Pushbullet gör att du inte längre behöver tänka på om du sitter framför datorn eller med telefonen. FOTO: SKÄRMDUMP CHROME WEB STORE

Ta bättre skärmbilder med Awesome Screenshot

Awesome Screenshot är ett tillägg som låter dig ta skärmbilder direkt i webbläsaren. Både Windows och macOS kommer med egna utklippsverktyg, men de är först och främst anpassade för lokal användning, förklarar datahjälparen Heimhold.

- Det som gör Awesome Screenshot så mycket bättre, är alla valmöjligheter den ger dig i Chrome.


- Du kan till exempel ta en bild av en lång hemsida som du måste scrolla ned på, eller lägga in text och pilar direkt i en skärmdump.

Dessutom kan du ta skärmbilder i många olika former, till exempel runda bilder, fortsätter han. Och du kan enkelt ta bort känslig information, till exempel i ett skärmutklipp av ett mail du ska dela med andra.

- Jag använder Awesome Screenshot när jag ska skriva ut nyheter från internet, eller om det är något annat på internet jag vill spara, säger Heimholt.

Klicka här för att ladda ned Awesome Screenshot i Chrome Web Store.

BÄTTRE BILDER: Awesome Screenshot gör det enklare att både ta och dela skärmbilder. FOTO: SKÄRMDUMP CHROME WEB STORE

Öppna Word-dokument på internet med Office-redigering

Har du en dator utan Office-paketet? Då är det här tillägget något för dig. Det ger dig möjlighet att öppna Word-, Excel-, och PowerPoint-filer i Googles egna program på internet.

Check denna: Så här behåller du innehållet på mobilen när du byter märke

- Du behöver inte Word, PowerPoint eller Excel om du har Office redigeringstillägget, säger Kluften från Teknologia.


Det blir ständigt fler som använder Googles egna program på internet istället för Microsoft Office, speciellt i jobbsammanhang. Det amerikanska magasinet Wired, skrev i fjol om hur Google satsar hårt på att ta över marknaden för kontorsfunktioner från Microsoft.

Kluften menar att olika filtyper och program lätt skapar frustration.

- Något av det mest irriterande som finns är att få Word-dokument till sin mail när man inte har Word installerat.

- Det här tillägget löser det problemet, säger han.

Klicka här för att ladda ned Office-redigering i Chrome Web Store.

SAMKÖR: Med Office-redigering kan du öppna Office-filer direkt i Googles program på internet. FOTO: SKÄRMDUMP CHROME WEB STORE.

Skriv levande mail med GIPHY

Det sista tillägget på listan är inte lika matnyttigt som de andra, men ändå underhållande.

GIPHY är en funktion som många känner igen från Facebook-chatten. Den gör att du kan skicka små animerade bilder, eller GIF:ar, i dina mail.

- Chrome-tillägget gör att du kan skicka samma GIF:ar oavsett mailsystem eller mailkonto, säger Berntsen.

- Det kanske inte är det viktigaste, men tilläggen behöver heller inte bara vara nyttiga.


Klicka här för att ladda ned GIPHY till Chrome från Chrome Web Store.

Läs också: Få en ännu bättre TV-upplevelse hemma

KUL OCH ENKELT: GIPHY gör att du kan skicka roliga eller irriterande mail, beroende på vem du frågar. FOTO: SKÄRMDUMP CHROME WEB STORE.

Berntsen berättar att han själv har runt 10 tillägg i sin webbläsare.

- Men jag använder kanske bara tre-fyra av dem. När du har så många tillägg som jag, så förlorar man snabbt översikten. Det slutar som regel med att man tar bort dem.

Såg du denna? Så får den gamla spelkonsolen nytt liv

Han kan också berätta att han har utvecklat sitt eget tillägg, baserat på IBMs program för konstgjord intelligens som heter Watson.

- Watson är en funktion som gissar om den som skriver en text är glad, ledsen eller i ett annat sinnestillstånd. Jag har skapat ett tillägg som gör att du kan markera vilken text som helst på en hemsida för att analysera sinnestillståndet på personen som skrev den.

Berntsen säger att tillägget fungerar, men han har ännu inte bestämt om han ska lansera det för allmänheten eller inte.

Oavsett så är det värt att hålla ögonen öppna efter fler nya tillägg, från Berntsen eller andra. Nya tillägg blir nämligen tillagda i Chromes Web Store hela tiden.

 

Innehållet är producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 09.05.2017

Senast uppdaterat: 09.05.2017